Velős pirítós Gyulakeszin, sztúpa Zalaszántón

2021. április 06. 19:00 - Forrás Dániel

Nagypénteken végre nyeregbe pattantam és egy könnyed gurulással megkezdtem a 2021-es szezont. Az időjárás kedvezőbb is lehetett volna, de beöltözve teljesen elfogadható volt a 15 fok körüli hőmérséklet. 

A fokozatosság elve alapján építettem fel a túrát egy kis gasztro- és kulturális programokkal megspékelve. Alsórendű, forgalommentes úton kezdtem a túrát Tényő és Sokorópátka érintésével, majd a 832-esen Pápa felé fordultam. (Itt több szakaszon is útfelújítás zajlik félpályás lezárásokkal.) Városlőd felé haladtam tovább a 83-ason. Nagy kedvencem ez a szakasz, mert jó minőségű az út, kellőképpen kanyarog, gyér a forgalom és ráadásul szép erdős-mezős vidéken vezet keresztül. Egy rövid pihenő után a 77-es úton folytattam a túrát: alsóbbrendű utakon Szentgál felé levágtam a veszprémi csücsköt, de többet nem fogom. Jártam már erre és már akkor is szar volt az út, de igaz a mondás, az idő megszépíti az emlékeket. A zötykölődés után a főút átlagos minősége már-már simogatta a popómat.

Gyulakeszi velős pirítós

Állítólag legendás a velős pirítós a Gyulakeszi Autós Pihenőben, úgyhogy nem titkolt célom volt letesztelni. Az étterem előtt jópáran vártak az elviteles ételükre, de a rendelés és kiszolgálás gyorsan ment: 5 perc elteltével már meg is kaptam a friss, ropogós pirítósomat, amit a parkolóban fogyasztottam el. Nem vagyok a velős pirítósok szakértője, de simán elhiszem, hogy ott van az elitben.

20210402_114438.jpg

Zalaszántói Béke Sztúpa

Teli hassal indultam a buddhista szentély felé. A Google mapsnek hála 1 km-t földúton tettem meg, pedig a zalaszántói focipályától egyenes és aszfaltos út vezet a Kovácsi-hegy lábához, ahol a sztúpa található. Én itt letettem a motort, de egy erdei úton fel lehet menni egészen a szentély lábáig. 1 km séta következett hegynek felfelé miután megpillantottam a látványosságot. Hangulatos volt a hely a kőrakásokkal, a zászlókkal, de maga az építmény nem nyűgözött le. Egyszer megérte megnézni.

20210402_125932.jpg

Sümeg felé indultam haza, majd Devecser és Pápa irányába kanyarogtam, hogy a 83-ason hazáig guruljak.

Útvonal

Google maps
RBiker

utvonal_7.jpg

Ha tetszett az írás kövesd a blogot!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő kalandomról kövess Facebookon.
Ha csak a képek érdekelnek keress Instagramon.
Túraútvonalaimat nézd meg RBikeren.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igymotorozoken.blog.hu/api/trackback/id/tr1416492080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.04.08. 07:49:53

Sokan odáig vannak ezért, az itt helyben készített velőspirítósért.

Szerencsés ember vagyok, mert a nejeméhez képest ez csak C kategóriás...

Sword 2021.04.08. 08:04:40

Próbáld ki Balatonfüreden a Borházban, vagy Hatlépcsősben a velőst, akkor lesz összehasonlítási alapod. Amúgy mindkét helyen világklasszis, de mégis más. Érdemes megkóstolni. Ettől függetlenül simán lehet, hogy Gyulakeszin is van olyan jó, bár látványra elmarad a füreditől.

Semper Fidelis 2021.04.08. 09:04:04

A motor nem a parkolóban van letámasztva, hanem az út közepén. Persze full lényegtelen, a kutya nincs ott mint látszik, de nekem megakadt rajta a szemem.
süti beállítások módosítása