Pajkaszeg és Pilis-Börzsöny karika

2018. május 03. 17:11 - Forrás Dániel

“Pajkaszeg”-Szentendre-Esztergom-Nagymaros

Nem rég tudtam meg, hogy A mi kis falunk című sorozat helyszínéül szolgáló falucska Pilisszentlélek. Eszter mindenképpen el szeretett volna menni Teca kocsmájába, és nekem se volt ellenemre az ötlet.

Pajkaszeg

Szokás szerint a Tarján-Héreg-Bajna-Tát útvonalon közelítettem meg a pilisi dombokat. Ez az útszakasz nem szűkölködik kanyarokban, lehet döntögetni, ráadásul az útminőség is kiváló. Nem véletlenül szeretik a motorosok. Esztergomot megkerülve a Dobogókő felé vezető útról kell lekanyarodni Pajkaszegre, vagyis Pilisszentlélekre. Az út egyenesen Teca kocsmájához vezet, nem lehet eltéveszteni. Ittunk egy kávét, nézelődtünk és persze fotózkodtunk.

20180430_100625.jpg

Szentendre

Utunkat Szentendre felé folytattuk a nedves pilis utakon. Előző éjjel eshetett az eső és az erdős részeken még nem száradt fel, így óvatosan haladtam. Amúgy sem tartozik kedvenceim közé ez a szakasz, mert hiába kanyarog az út, rossz a burkolat Esztergomtól Dobogókőig. Dobogókő és Pomáz között már jobb azért.

Szentendrén rengeteg látnivaló van: ott a szép kis belváros, a skanzen és a Duna part. A belvárosban van egy karácsony bolt és múzeum is, ami egész évben nyitva van. A karácsony szerelmesei semmiképp se hagyják ki. Kb. mint a filmekben, ezernyi féle dísz, dekoráció. Itt a link a bolthoz.

20180430_113417.jpg

Esztergom

Egy rövid Duna parti sütkérezést követően Esztergom felé vettük az irányt a másik pilisi úton Pilisszentlászlón keresztül. Eleinte lehetett haladni, aztán a kanyargósabb részeknél feltorlódott a forgalom és vonatozhattunk. Esztergomban a Vaskapu éttermet kerestük fel a város tetején, mert jókat hallottunk róla. Az étteremből pompás látvány tárul a szemünk elé. Látni lehet a várost, a bazilikát és a Dunát is. Már ha foglalsz asztalt a teraszon… Mi ezt nem tettük meg az előzetes figyelmeztetés ellenére sem, úgyhogy a panoráma teraszról lecsúsztunk. Sajnos a kilátást is csak az asztaloknál ülők tudják igazán élvezni, így jó képeket se tudtam készíteni. A kaja jól nézett ki, de az íze átlagos volt. Ezért nem éri meg feljönni. 

20180430_130253.jpg

Micsoda utak

Esztergomnál átmentünk Szlovákiába egy rövid szakaszra, hogy Letkésnél visszajöjjek egy karikára a Börzsönyben. Kóspallagig az út csoda volt: kiváló aszfalt, hosszú elnyújtott kanyarok, gyönyörű táj. Feldobta a napot. Legközelebb a pilisi kört kihagyom és egyből erre jövök. Szokolya, Kismaros felé folytattam az utat, ami rossz döntésnek bizonyult, mert az erdős szakaszon 1 nyomsáv volt csak és az út sem volt jó. Úgyhogy ha erre mentek ezt a szakaszt nyugodtan hanyagoljátok. Nagymarosnál álltunk meg pihenni szintén a Duna parton. Ettünk egy jégkrémet, majd hazafelé vettük az irányt. Visszafelé a már ismert Letkés-Esztergom-Tát-Tarján útvonalon koptattam a gumikat.

20180503_122057.jpg

Útvonal

Google maps
RBiker

pilis.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igymotorozoken.blog.hu/api/trackback/id/tr413887144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása