Szezonzáró gurulás a Pilisben

2018. november 06. 12:58 - Forrás Dániel

Megnéztem az esztergomi szénátrakót, majd a dobogókői úton kanyarogtam, aztán az Üvegtigrist és a Zsámbéki Romtemplomot vettem célba. 

Ezúttal egyedül vágtam neki a túrának, ahol próbáltam kombinálni a szerpentineket a látnivalókkal. Ezt csak többé-kevésbé sikerült megvalósítani, mivel útközben vérszemet kaptam a lapogatáshoz.

Már a tarjáni szerpentinen szépen fűztem az íveket egymás után, amit a tökéletes minőségű Héreg-Bajna szakaszon folytattam. Már itt motoszkált bennem a gondolat, hogy mennem kellene még egy kört, de még ott lebegett a szemem előtt a sok látnivaló, ezért elhessegettem a gondolatot.

Esztergomi szénátrakó

Magyarósi Csaba vlogjából értesültem erről az építményről még nyáron, innen jött az ötlet, hogy meg kellene nézni. Rátalálni nem volt olyan egyszerű, mert hiába írtam be a Google keresőbe vagy térképbe nem adott ki találatot. Így hát elkezdtem nézni Esztergom környékén a Duna melletti POI-kat és a „Ferry boat” jelzésnél megláttam az ismerős képet. A szénátrakó gyakorlatilag a teherkomp-kikötő mellett van. A kikötő sorompóval le van zárva, de mellette van egy földút, ott kell bemenni, majd lesétálni a partra és voálá.

Dobogókói út

Színes őszi erdő fogadott a Pilisben. A motorosok mellett biciklisek és kirándulók is kihasználták a szép időt. A forgalom ennek ellenére nem volt nagy, lehetett élvezni a motorozást. Szerencsére az út tiszta és száraz volt. Falevelek is csak a sűrűbb erdei részeken voltak az úton elszórva, de egyáltalán nem veszélyes mennyiségben. Nem kellett attól tartanom, hogy emiatt hirtelen elmegy a tapadás.

Sokáig tartottam az őszi motorozástól a hidegebb idő, gumi- és aszfalthőmérséklet, valamint a levelek miatt. Talán túlságosan is. Óvatosan kell menni, de az ilyen tavaszias időt vétek nem kihasználni. El is kapott a hév és mentem még egy kört a szakaszon.

20181102_120951_ret.jpg

Üvegtigris

Amikor először jártam itt nagyot csalódtam a helyben, talán még a Bokodi-tónál is nagyobbat. Nem tudom miért, de többre számítottam egy lepukkant lakókocsinál. Azóta felújították, de az érzésem nem változott. A kultikus film miatt sokan kíváncsiak rá, megnézik, maximum esznek egy hambit és kipipálják a bakancslistájukon aztán csókolom. Pedig hátrébb van egy kis tó, mellette egy étteremmel. Jobban is ki lehetne használni a helyszínt szerény véleményem szerint.

20181102_132149.jpg

Zsámbéki Romtemplom

Itt még nem jártam, de kívülről impozáns látványt nyújt az öreg templom. Eszterrel vissza fogok jönni, és akkor ígérem be is megyünk.

Felcsút helyett

Sajnos a dobogókői útról lefordulva megnőtt a forgalom, nem lehetett haladni, ezáltal a motorozást sem tudtam élvezni. Hazafelé még be volt tervezve Felcsút és a Pancho aréna megcsodálása, de ehelyett inkább a kanyarokat választottam és Zsámbékról Bajnára mentem. Vesekő-mentesítettem már a környék romos útjain, ezért meglepve tapasztaltam, hogy ez nem tartozik közéjük. Teljesen jó minőségű útburkolat fogadott, faluban se kellett sokat mennem, úgyhogy a nyílegyenes úton gyorsan elértem a héregi szerpentint, ahol még egy jót csapattam a túra és a szezon zárásaként.

Jövőre folyt. köv.! Addig se aggódjatok, télen sem fogom elhanyagolni a blogot: túrabeszámolók helyett jönni fognak a kütyü- és tartós tesztek.

Útvonal

utvonal-szezonzaro-pilis.png

Ha tetszett az írás kövesd a blogot!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő kalandomról kövess Facebookon.
Ha csak a képek érdekelnek keress Instagramon.
A korábbi túraútvonalaimat nézd meg RBikeren.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igymotorozoken.blog.hu/api/trackback/id/tr3014354395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.11.08. 17:07:14

Javaslat: ugyanez az út, szintén két keréken, de motor nélkül. ;)
(ha jól saccolom, egy nálam jobb kondiban lévő embertől nem is lenne lehetetlen...)

Forrás Dániel · http://igymotorozoken.blog.hu/ 2018.11.08. 21:22:24

@Le a spammerekkel: Meg lehetne csinálni, de én sem vagyok megfelelő kondiban. =D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.11.09. 04:43:45

@Forrás Dániel: kilométerben mennyi volt? Olyan 130-140-re saccoltam volna. Eddig 112 volt a rekordom egy nap alatt :)

Forrás Dániel · http://igymotorozoken.blog.hu/ 2018.11.09. 08:51:44

@Le a spammerekkel: Az szép teljesítmény. :) Pontos kilométert nem tudok mondani, mert a dobogókői úton kétszer mentem végig, de a Google maps szerint 155 km, ami szerintem reális. Ami még nehezítheti a tekerést az a szintkülönbség, de azt nem merem megtippelni mennyi lehet.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.11.09. 14:26:13

@Forrás Dániel: Dobogókőre fel az kb 400m szintemelkedés. Összességében olyan 6-800m-re tippelnék, de ez tényleg csak tipp. Évekkel ezelőtt Bp-Dobogókő-Esztergom-Duna mellett vissza olyan 5-600m emelkedés volt. Idén Solymár felé mentem, ott kevesebbet kellett mászni szerencsére :)
süti beállítások módosítása