Logo Pic
CHIKANSPLANET 2024. június 07.

Munkába állt Izlandon a világ legnagyobb szén-dioxid-szivattyúja

A Mammoth elnevezésű robosztus létesítmény évente 36 000 tonna CO2-t képes eltávolítani a légkörből, tízszer annyit, mint elődje, az Orca. A Clineworks által épített üzem nemcsak nagy teljesítményével tűnik ki, hanem innovatív technológiájával is, amely megújuló energiát használ, és a befogott CO2-t véglegesen tárolja a természet inspirálta módszerekkel. 

A Mammoth a levegőből vonja ki a szén-dioxidot, amit először speciális szűrőkön keresztül vezet át. A szűrők megkötik, majd magas hőmérsékleten leválasztják a szén-dioxidot, amely a folyamat végén kővé alakul a Carbfix technológia segítségével. 

A Carbfix technológia a természetes folyamatokat utánozza és gyorsítja fel. Az eljárás során a szén-dioxidot vízben oldják fel, majd a keletkező szénsavas vizet bazalt kőzetbe injektálják. Ebben a CO2 reakcióba lép a kőzet alkotóelemeivel, például kalciummal, magnéziummal és vassal, és stabil karbonátásványokká alakul, amelyek tartósan tárolják a szén-dioxidot. Ez a folyamat mindössze két év alatt lezajlik, melynek eredményeként a CO2 véglegesen kővé alakul, és nem kerül vissza a légkörbe. 

bb mint technológiai bravúr 

A globális felmelegedés megfékezésében kulcsfontosságú szerepet játszhat a szén-dioxid-eltávolító ipar, mivel az éves CO2-kibocsátás összege jelenleg eléri a 40 milliárd tonnát, a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez pedig 2050-re több milliárd tonnát kell eltávolítani a légkörből. A Climeworks technológiája, bár még költséges, mégis ígéretes megoldás lehet a kibocsátás csökkentésére és a klímaválság kezelésére. 

A vállalat nem áll meg itt: a jövőben több projektet terveznek az Egyesült Államokban, Kanadában, Norvégiában és Kenyában, amelyek segítségével több millió tonna CO2-t semlegesítenének évente. A cég célja, hogy az ipari méretű szén-dioxid-eltávolítás 2050-re elérje a gigatonnás kapacitást, ezzel hozzájárulva a globális felmelegedés elleni küzdelemhez. A szén-dioxid-eltávolítás tehát nem csupán egy technológiai bravúr, hanem egy elengedhetetlen lépés is a bolygónk megmentéséhez. 

A természet és technológia harmóniája  

A Mammoth projekt bemutatja, hogyan lehet ötvözni a csúcstechnológiát a természettel, hogy egy fenntarthatóbb jövőt teremtsünk. A CO2 eltávolításának technológiája nemcsak környezetbarát, hanem gazdasági lehetőségeket is rejt magában, hiszen új munkahelyeket teremt, és támogatja a zöld gazdaság fejlődését is. Ez a kezdemémnyezés példaértékű lehet más országok számára is, akik hasonló megoldásokkal kívánnak hozzájárulni a globális klímaváltozás elleni küzdelemhez. 

Vissza a címlapra
CHIKANSPLANET
Legjobban pörgő posztok
Játékoscserék a láthatáron?
venember83 • 9 nap
Douglas Luiz egyre közelebb a Juventushoz
Apuleius • 7 nap
HIVATALOS: Thiago Motta a Juventus új edzője
Apuleius • 5 nap
Greenwood, Sancho és Fofana is szerepel a Juve listáján
venember83 • 3 nap
Huijsen értékét 30 millió euró fölé lőtte be a Juve?
venember83 • 4 nap
Cikkek a címlapról
A gyűrűk harca - Belogradcsik
A Belogradcsiki, más néven Kaleto erőd az egyik legépebben megmaradt vár Bulgáriában. Ötvözi a természetes és az épített védelmet, akár olyan filmek színhelye is lehetett volna, mint A gyűrűk ura vagy A trónok harca. Nem lett, de hangulata miatt olyan érzésünk van, mintha még lehetne a jövőben.
Médianapló - Futottak még Rómában
Bakai József az én időmben a legjobb magyar tízpróbázó volt. Vagy tízszer nyert országos bajnokságot, a visszavonulása után pedig kitűnő atlétákat nevelt. 82 éves múlt, és figyelemmel kíséri a sportágát. Néhány napja fejeződött be Rómában az Európa-bajnokság, azóta táblázatokat tesz föl a fészbukos…
>