Füldugót motorozáshoz, de milyet?

2020. február 27. 09:00 - Forrás Dániel

Motoros füldugó összehasonlító teszt

Csupasz motoron középkategóriás sisakkal jól jön egy kis extra zajvédelem, különösen hosszútávon. Az évek során kipróbáltam jópár típusú füldugót az 50 Ft-ostól kezdve az 5.000 Ft-osig. Vajon megéri a pénzét a speciális motoros füldugó, vagy a hagyományos munkavédelmi is megteszi?

20200226_195612_mod.jpg

3M 1100

Ez a klasszikus, narancssárga színben pompázó munkavédelmi füldugó az etalon. Először szinte mindenki ezt próbálja ki – velem sem volt másként. Olcsó (50 Ft), könnyen beszerezhető és teszi a dolgát, ezért olyan népszerű. Elvileg egyszer használatos, de mutassatok nekem valakit, aki minden használat alkalmával újat vesz. Előbb hagyod el, mint hogy kidobnád.

Nem mindig sikerül tökéletesen a fülbe illeszteni, de így is megfelelően tompítja a szélzajt, úgy hogy a környezetet és a forgalmat még lehet hallani. Gyakorlatilag ezzel lehalkítasz mindent körülötted.

3M E-A-R Ultrafit

A lamellás hangtompító már magasabb kategóriát képvisel, amit az ára is tükröz: 5-600 Ft-ért lehet beszerezni. Ez már hivatalosan is többször használatos, és néhol még egy műanyag tokot is kapsz a füldugó tárolásához. Vannak akik utálják a zsinóros kivitelt, mert mindig összecsomósodik, de szerintem praktikus: egy-egy megálló alkalmával csak ráakasztom a tükörre, elinduláskor nem feledkezem meg róla és nem is kell keresgélnem, hogy most éppen hova tettem. Amúgy a zsinór nem ennek a típusnak a sajátossága, az olcsóbb típusokból is létezik ilyen változat.

Könnyen és tökéletesen illeszkedik a hallójáratba, egyszerű berakni és kivenni is. A hatása nekem már túl erős motorozáshoz, minden zajt kiszűr, szinte néma csendben motorozol. Egyszer használtam csak egy rövid ideig, mert így abszolút nem éreztem a motort, a forgalmat és a környezetet sem.

Alpine MotoSafe Tour

A speciálisan motorozáshoz kifejlesztett füldugónak két változata van: a Tour és a Race. A Tour a gyengébb, túrázáshoz és hétköznapi általános használathoz ajánlják. A Race erősebb zajszűréssel rendelkezik, amit tempós motorozáshoz, versenypályára fejlesztettek ki.

Sisakbeszélővel kompatibilis dugaszt kerestem, hogy a szélzajt ne, de az utasomat halljam. Így a Tour változat mellett döntöttem. 5-6.000 Ft-ért kínálják, ami a motoros termékekhez képes olcsó, mert max kulcstartót és szelepsapkát lehet ötezer alatt venni. A motorhoz, a ruházathoz és a további felszerelésekhez képest sem nagy tétel, de egy sima füldugóhoz képest rendkívül drága. Vásárláskor úgy éreztem magam, mint a Star Wars: The Mandalorian sorozatból az Ügyfél, amikor kifizeti Mandónak Baby Yoda vérdíját.

bounty_meme.png

Látszik, hogy prémium kategóriás termékről van szó, mert jár hozzá egy esztétikus műbőr tok és egy kis műanyag pöcök, ami a füldugó betételére szolgál. Az anyagminőség is jobb, puhább, mint a hasonló típusú Ultrafit dugóé. Tökéletesen illeszkedik a fülbe és több órán keresztül is kényelmes. Ami a zajszűrő hatását illeti elmarad az előző típusoktól. A hirdetésekben és bemutató leírásokban említettekkel ellentétben nem csak a szélzajt szűri, hanem a környezeti hangokat is. Gyengébb, mint a normál 3M 1100, de sisakbeszélő mellé megfelelő. Erre jó, de másra szerintem van jobb és olcsóbb megoldás.

Szumma-szummárum, ha egyedül motorozok a mezei 3M-mel, vagy ehhez hasonló típusú dugóval védem a hallásom. Viszont ha utassal túrázok a MotoSafe Tourt választom.

Ha tetszett az írás kövesd a blogot!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő tesztről kövess Facebookon.
Ha csak a képek érdekelnek keress Instagramon.
Gurulásaim útvonalait nézd meg RBikeren.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igymotorozoken.blog.hu/api/trackback/id/tr6715492536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomdude41197 2021.04.08. 12:38:49

Én kétféle dugót használok. Praktikeres sárga szivacs: a legjobban ez zajcsillapít, ha a hallásod fontos, ezt használd. Hátránya: nekem 1 óra után már kényelmetlen és ki akarom venni. Alpine Motosafe Race: kevésbé csillapít, mint a szivacs, és hajlamos elmozdulni/kiesni. Cserébe nem nyomja annyira fülem, de azért 3-4 óra után már ez is kényelmetlen. Tök jó, hogy mosható - ugyanazt a szettet használom már 4 éve. Ha sokat mész, megéri az Alpine, mert összességében kényelmesebb. Árban viszont akkor sem. Úgy emlékszem valami 10 ezer körül volt, annyiért kapsz egy nagy bödön sárga szivacs dugót, ami kb. sose fogy el. A lényeg, valamit mindenképp kell használni, mert rövid időn belül, látványosan tönkreteszi a hallásod a szélzaj.
süti beállítások módosítása